3.5 C
София
понеделник, декември 5, 2022
НачалоЕвропейски хроникиАвстрийският външен министър: Украйна не трябва да получава статут на кандидат за...

Австрийският външен министър: Украйна не трябва да получава статут на кандидат за ЕС през юни

Киев и Брюксел трябва да намерят начин да градят отношения, които не предполагат пълноправно членство на Украйна в Евросъюза, пише австрийското издание Хойте, като се позовава на външния министър Александър Шаленберг.

Австрийският външен министър Александър Шаленберг е коментирал темата на форум в Лех ам Арлберг, като е заявил, че Украйна не трябва да получава статут на кандидат през юни, както очаква президентът на страната Володимир Зеленски.

Аргументът за позицията на Шаленберг – има държави от Западните Балкани, които са изминали много по-дълъг път към кандидатурата. Според министъра има и други модели освен присъединяване на Украйна към Евросъюза – към Единната икономическа зона или просто запазване на сегашното ниво на споразумението за асоцииране.

Властите в Киев съобщиха преди дни, че вече е попълнен въпросникът за присъединяване към ЕС, връчен от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Киев. От кабинета на президента Володимир Зеленски изразиха очакване страната да получи статут на кандидат за еврочленство през юни по време на срещата на Европейския съвет. На 8 април в Киев Фон дер Лайен заяви, че “да се стигне до становище няма както обикновено да отнеме години, а само седмици“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments