7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусАвстрийският канцлер категоричен срещу визи за турци и сирийци, не пуска и...

Австрийският канцлер категоричен срещу визи за турци и сирийци, не пуска и България и Румъния в Шенген

Австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди  днес в разговор с австрийски журналисти, че Австрия няма да промени критериите за получаване на визи за гражданите на Турция и Сирия, които искат да дойдат в Австрия. Вместо това трябва да се окаже „помощ на място“.

За Турция ще е необходимо да се състави програма за възстановяване.

Мисията на австрийските въоръжени сили ще бъде продължена. Тази позиция канцлерът не окачестви като „твърдост“, а като „последователно продължение на политиката за помощ на място“.

Канцлерът потвърди и позицията си за наложеното вето срещу разширяването на Шенгенското пространство с България и Румъния. Ветото ще остане дотогава,  докато системата е „нефункционална“, каза Нехамер и напомни за молбите за получаване на бежански статут, подадени в Австрия от 75 000 нерегистрирани мигранти, преминали външната граница на Европейския съюз много преди да влязат в Австрия.

Нехамер посочи и все още съществуващия германски граничен контрол по границата с Австрия. Той отхвърли обвиненията за липса на солидарност. Канцлерът припомни, че навремето Германия е блокирала влизането на Австрия в Шенген, с аргумента, че Австрия не е в състояние да защитава външната граница. “Тогава Австрия не се притесни“, подчерта тай, а работеше по въпроса за спечелване на доверието, за да може Германия да гласува „за“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments