-0.5 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусАвстрийският канцлер ще поиска от ЕК 2 млрд. евро за границите, остава...

Австрийският канцлер ще поиска от ЕК 2 млрд. евро за границите, остава непреклонен за Шенген

Не е справедливо България и Румъния да са извън Шенгенското пространство заради кризата, в която се намира самият Шенген, подчерта президентът Румен Радев в отговор на изтъкнатата позиция на австрийския канцлер Карл Нехамер, че в момента Шенген има проблем и вместо да се вдигат границите, отново падат.

Канцлерът подчерта, че миграционният поток, който навлиза във вътрешността на Европа, е общ проблем и не бива България и Румъния да бъдат оставени сами да се справят с охраната на външната граница на ЕС. В тази връзка той обеща, че ще настоява пред Европейската комисия за отпускане на 2 милиарда евро за закупуването на техническо оборудване и подготовката на служителите, охраняващи границата.

От своя страна президентът Румен Радев благодари на канцлера, но беше категоричен, че на всяко заседание на ЕС ще поставя въпроса за членството ни в Шенген.

Мигрантският натиск на турско- българската граница е нараснал рязко през последните месеци, а мигрантите стават все по агресивни. От страна на България са взети мерки за ограничаване на натиска, подчерта президентът Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments