13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусАвстрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за разширяване на Шенген

Австрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за разширяване на Шенген

Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да отмени ветото си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширяването на безвизовата зона в момента няма смисъл, предаде електронното издание „Юрактив“.

В речта си за състоянието на Съюза в сряда Фон дер Лайен призова за присъединяването на България и Румъния към Шенген, като призова Австрия най-накрая да ги пусне – „без допълнително забавяне“.

Австрия обаче побърза да отхвърли искането.

„В момента броят на мигрантите нараства в цяла Европа и в много страни се обсъжда допълнителен граничен контрол, например в Германия с Полша“, коментира вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер.

„В този момент няма смисъл да говорим за разширяване на Шенгенското пространство. Имаме нужда от повече контрол, а не от по-малко“, добави той.

Австрия блокира присъединяването и на двете страни, опасявайки се от приток на нелегални мигранти.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които ще станат външни граници на блока след присъединяването им към Шенген.

Фон дер Лайен подчерта в речта си пред евродепутатите в сряда, че двете източноевропейски държави вече са се превърнали в модел, „показващ най-добрите практики както за убежището, така и за връщанията“.

„Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство“, добави Фон дер Лайен по време на речта си за състоянието на Съюза.

Някои партии в Австрия продължават да настояват правителството да вдигне блокадата за присъединяването на двете страни.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments