Агония и екстаз след избора на Джо Байдън

0

Сцени на радост и разочарование са наблюдавани в САЩ, след като Джо Байдън спечели президентските избори, слагайки край на чакането за резултати, които поставиха света в напрежение.Спонтанните тържества избухнаха в големите градове, след като медиите обявиха победата на Байдън над президента Доналд Тръмп, пише BBC.От Ню Йорк до Лос Анджелис новините за резултата бяха посрещнати с приветствия, звуци и танци, докато поддръжниците на Байдън заливаха улиците.

Надруги места настроението беше по-мрачно сред поддръжниците на Тръмп, като някои отказаха да приемат прогнозираната победа на Байдън. За всички американци резултатът беше момент на освобождаване след ожесточено оспорвани избори, които се проведоха в сянката на пандемия.

Маски се носеха навсякъде във Вашингтон, където стотици хора се събраха близо до Белия дом, за да празнуват пред оградата за сигурност, издигната преди изборния ден.

Музика и фойерверки имаше навред,а хората се прегръщаха, но Тръмп, който играеше голф във Вирджиния, когато беше обявен резултатът, беше далеч от партито, нито духом, нито телом.“Бях в автобуса и скочих от автобуса, за да дойда точно тук, в Белия дом“, каза жителката на Вашингтон Дона Томас пред агенция Ройтерс и допълва :“Това е нещо, което заслужава празнуване. Толкова дълго чакахме.“ В рамките на часове след резултата, Black Lives Matter Plaza, сцената на много скорошни протести за расова несправедливост в столицата, беше залята от хиляди хора.“Тук съм, за да празнувам“, каза Джак Нуджънт, 24-годишен софтуерен инженер, пред агенция AFP. „Наистина съм доволен от резултата. Толкова години чакаме да се случи този ден“ , казва той.

Таймс Скуеър в Ню Йорк беше пълен с хора, тъй като резултатът вдъхна нов живот на засегнатия от пандемия град.„Чувствам, че съм затаил дъх от вълнение“, каза Джъстин Оукли, 30-годишен уеб разработчик, пред New York Times и споделя още: „Преживяхме толкова много, градът преживя толкова много през тази година, аз бях на толкова много протести. Но сега това е като, ах, най-накрая, нещо за празнуване.Не по-малко ликуващи бяха онези извън центъра на Чейс във Уилмингтън, Делауеър.

Сн. BBC

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук