11.8 C
София
вторник, октомври 4, 2022
НачалоНа фокусАдвокат Дерменджиев: Законът „Магнитски“ изтича през 2022 година

Адвокат Дерменджиев: Законът „Магнитски“ изтича през 2022 година

Срокът на санкциите по Закона „Магнитски“ е около 5 г., след това могат да бъдат отменени или продължени. Това заяви в „Тази сутрин“ по БТВ  докторът по международно частно право Ивайло Дерменджиев. Той обясни, че те могат да се отменят по всяко време. Дерменджиев обясни, че не може да се обжалва забраната за влизане на територията на САЩ. По отношение обаче на санкцията за блокиране на имущество и средства – те са обвързани с Четвъртата поправка в Конституцията и могат да се обжалват пред съда. „България е на 49-о място по усещане за корупция от 180 държави. Ние сме заедно със стани като Румъния, Унгария, Южна Африка и Тунис. На последно място сме в ЕС, Беларус са по-напред от нас в това отношение“, коментира Петър Иванов, гл. изп. директор на Американската търговска камара в България.

Дерменджиев обясни, че от санкциите ще бъдат засегнати всички фирми, които имат търговски отношения с посочените. „Включително банкови трансфери и транзакции, които извършват помежду си. Ако се сключи договор с такава фирма и се изпълни плащане по него – това подлежи на санкциониране. Няма значение дали е на територията на САЩ, защото транзакциите се правят по цял свят и когато са в щатски долари, те минават през Съединените щати. Санкцията е сериозна, но се налага на базата на друг закон“, обясни адвокатът. По думите му няма как в световен мащаб да се осъществява бизнес, без това да мине през САЩ и нито една банка няма да си позволи да работи със санкционирана фирма или личност. Законът „Магнитски“ е в сила от 2012 година и изтичва през 2022 година, възможно е да бъде удължен, прогнозира Дерменджиев.

Иванов посочи, че в списъка на санкционираните има хора от Хонконг, Саудитска Арабия, лица свързани с убийството на Джамал Хашоги и други, срещу които се водят разследвания за корупция. „От четири години говорим за това, но то идва в този момент. Закъсняло или навременно – няма значение. Хората не разбират, че в глобалната икономика ти не можеш да бъдеш независим и незасегнат“, допълни изп. директор на Американската търговска камара в България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments