Азербайджан се надява да купи американско оръжие след конфликта с Армения

0

INTERFAX.RU – Баку очаква да получи достъп до американско оръжие, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

„Искаме да получим достъп до американски оръжия. Преди това не сме имали такава възможност поради конфликта с Армения. Но сега, след края на конфликта, очакваме да можем да направим това“, каза Алиев  по време на дискусии във видео формат на тема „Южен Кавказ: перспективи за регионално развитие и сътрудничество“.

Алиев отбеляза, че Баку очаква да развие отношения с администрацията на американския президент Джо Байдън. „По-специално бихме могли да активизираме сътрудничеството в областта на съвременните технологии, търговията, тъй като обемът на взаимната търговия не е достатъчно висок“, каза президентът на Азербайджан.

Преди това действаше Министърът на отбраната на републиката Вагаршак Арутюнян заяви, че Армения възнамерява да придобие и ново оръжие в рамките на модернизацията и реформата на въоръжените сили. По думите му специално внимание ще бъде обърнато на кадровата база на военните университети.

Баку и Ереван оспорват собствеността върху Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската ССР. На 27 септември 2020 г. ситуацията в региона се влоши и започнаха активни военни действия. На 9 ноември тристранно изявление за прекратяване на огъня беше подписано от президента на Русия, президента на Азербайджан и министър-председателя на Армения. Той предвижда, че азербайджанската и арменската страни се спират на окупираните си позиции, редица региони попадат под контрола на Баку, а руските миротворци са разположени по линията на контакт и коридора на Лачин.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук