22.9 C
София
понеделник, септември 25, 2023
НачалоНа фокусАкад. Денков е новият премиер на България, решиха 132 депутати

Акад. Денков е новият премиер на България, решиха 132 депутати

Официално акад. Николай Денков е новият министър-председател на България. През следващите 9 месеца той ще е начело на държавата, а след това по предварителния план и договорка с ГЕРБ постът му ще заеме вицепремиерът Мария Габриел. До окончателното гласуване се стигна след близо 2 часа и половина дебати, повечето от които бяха посветени на принципността на коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ, слабо бяха споменати Денков и Габриел, а други министри от кабинета като цяло не попаднаха в полезрението на депутатските спорове.

„За“ кандидатурата за премиер гласуваха 132 депутати, а 79 бяха против. Само двама от ДПС гласуваха и избраха да са „за“. „Възраждане“, БСП и ИТН бяха против, имаше и един несъгласен депутат от ГЕРБ.

Структурата на кабинета бе подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се. Отново двама от ДПС удариха рамо за правителството, а един от ГЕРБ бе контра.

Същото се повтори и с имената за министри, като гласовете „за“ вече бяха 131.

Иван Ченчев от БСП обясни, че е гласувал против „този еднорък политически двуглав Фракенщайн“. „Той води със себе си две малки булки – СДС и ДБ, той не се е сгодил, ожени се. Горчиво“, каза той.
Атанас Чорбанов от ИТН припомни историята за средния пръст, показван от англичаните. През 1415 г., при 100-годишната война английският корпус дебаркирал в Нормандия. Най-силните им военни били стрелците с дълги тисови лъкове, уверени в победата си, французите се заканили като ги пленят да отрежат средните пръсти, с които стреляли. Показването на среден пръст се превърнало в знака на англичаните в контекста, че са тук и отново ще се бият с тях.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments