Ако сте женени, ускорете развода- черното чувство за хумор на Бутан

0

От Крис Дуайър
BBC
Страната на гръмотевичния дракон, както пълното име на Хималайското кралство Бутан се превежда на английски, прегърна съвременния живот със значително по-бавни темпове, отколкото голяма част от останалия свят.

Телевизията и интернет пристигнаха едва през 1999 г., а мобилните телефонни мрежи се появиха четири години по-късно. И невероятно, едва през 1960 г. започна строителството на първия път в страната. Дотогава единственият начин да заобиколите Бутан беше през пътеките на мулета, които пресичат спиращия дъха планински пейзаж.
Но оттогава са построени повече от 1500 км пътища и има особено и неочаквано удоволствие за тези, които ги карат днес: някои много странни пътни знаци.

Различно забавни, откровени и от време на време дълбоки, те са част от Project Dantak, финансирана от индийското правителство инициатива на Организацията за гранични пътища (BRO), която в продължение на повече от половин век помага на стабилния път на Бутан към модернизация чрез проекти за строителство и развитие.

blank

Във втория град на Бутан Паро, дом на единственото летище в страната, само на 12 пилота е разрешено да кацат на късата писта, която изглежда се появява от нищото между планините. На близкия завой на пътя под полетната пътека, където колите спират за перфектната гледка на градската наблюдателна кула Ta-Dzong от 17-ти век, шофьорите ще видят поетично предупреждение за опасностите от шофиране в нетрезво състояние, често срещана тема сред пътя на Бутан.
Табелите са на английски, а понякога и на Джонка, официалният език на Бутан. Това, което им липсва при препинателните знаци, те компенсират, като са постоянно запомнящи се, благодарение на изящна обратна фраза, която може би е неочаквана от писалките на бюрократите. Със само 75 000 коли за общо население от 750 000 души – в държава с размерите на Швейцария – пътищата обикновено са доста празни. Освен това няма много пречка за пътната сигнализация.

blank

Столицата Тимпху беше дом на единствения светофар на Бутан – само за 24 часа. Бързо беше премахнат, за да бъде заменен от известен вече полицай, който насочва движението с крещящи движения с ръце в бели ръкавици от средата на една от най-оживените улици в града. По неизменно криволичещите планински пътища скоростта е друга редовна тема. А табелите са интересни: „Карате по-бързо, ще видите бедствие“ или малко по-малко ужасяващото „На завоя, карай бавно приятелю“.

blank

Предупрежденията могат да бъдат и груби в крайна сметка – особено когато те издигат перспективата да не виждате края на пътуването си. „Животът е пътешествие, завърши го“ или „Времето е пари, но животът е ценен“ не оставя съмнение относно целта да го приберете в едно цяло.

Римуването може да бъде ограничено до достоверност с „Не бързайте, бъдете готини, тъй като небето вече е пълно“, но посланието отново е ясно.

blank

Проектът Дантак изглежда има някои романтици в редиците си, напомняйки на шофьорите за техните близки, заради които трябва да се спазват ограниченията на скоростта.
На други места пътят от Тимпху до бившата столица на Пунаха минава през една от най-красивите спирки за почивка в света на прохода Дочула, където хоризонтът води до националния парк Jigme Singye Wangchuck.

blank

Но както всички внимателни шофьори от Бутан знаят, „Планините са удоволствие само ако шофирате с отдих“. Не само пътната безопасност е в комуникацията на знаците, тъй като чистата околна среда явно е на почит в Бутан: „Не разхвърляйте, това ще вгорчи живота ви“. Има дори място , на което да отдадете тихо гордост от работата си „Гладък път за вашето плавно пътуване“.
А що се отнася до черното чувство за хумор на Бутан, ще откриете и надпис :“ Ако сте женени, ускорете развода“. Добре е човек да знае кога да натисне газта.

blank

През годините Организацията за гранични пътища е изграждала и поддържала пътища и в други съседни на Индия страни, включително Афганистан, Бирма и Шри Ланка. Днес те наемат до голяма степен местни работници, но в исторически план много индийци са се заели с трудната и опасна работа. Способността им да имат чувство за хумор при предизвикателни обстоятелства е ясна както в блестящите им пътни знаци, така и в мисията им.

blank

„Нека не забравяме, че пътищата в този труден терен са построени не само с обикновен цимент и бетон, но и с кръвта на хората от Индийската организация за гранични пътища. Мнозина загубиха живота си заради каузата по проекта. За тези мъже, които винаги си играят с опасност и се смеят на смъртта, дългът е на първо място. “

Това е жертва, която хората на Бутан продължават да ценят и почитат повече от половин век, с повече от няколко усмивки по пътя.
Сн. BBC

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук