13.5 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоНа фокусАкциите на "Сосиете женерал" се сринаха след обявяването на новите насоки за...

Акциите на „Сосиете женерал“ се сринаха след обявяването на новите насоки за развитие на банката

Книжата на „Сосиете женерал“ (Societe Generale) се сринаха с над 9 процента днес, след като третата по големина публично търгувана банка във Франция съобщи, че очаква едва малък или дори никакъв ръст на годишните си приходи през идните години. Тази прогноза е залегнала в дългоочаквания стратегически план на новия изпълнителен директор на банката Славомир Крупа, предаде Ройтерс.

Крупа, който пое ръководството през май, се нагърби със задачата да съживи банката, която изостава от френския си конкурент „Бе Ен Пе Париба“ (BNP Paribas), както и от някои други европейски кредитори, на фона на скъпото си излизане от Русия миналата година и опасенията, че е твърде зависима от нестабилното инвестиционно банкиране.

Днес „Сосиете женерал“ определи ключовата си цел за рентабилност – възвръщаемостта на материалния собствен капитал (ROTE), както и целта си за печалба, изплащана на акционерите, на малко по-ниски нива спрямо предишните си насоки. Сега банката очаква годишен ръст на приходите си с от 0 до 2 процента за периода 2022 – 2026 г. Целите за намаляване на разходите на „Сосиете женерал“ за същия период обаче са по-амбициозни.

„Ние сме негативно изненадани от липсата на ръст на приходите, увеличената капиталова цел, намаляването на изплащаната към акционерите печалба и на възвръщаемостта на материалния собствен капитал, както и от липсата на подробности“, посочват от „Джефрис“ (Jefferies) в изследователска бележка.

Запитан за негативната пазарна реакция, главният изпълнителен директор на „Сосиете женерал“ обаче остана невъзмутим.

„Това е правилният план за банката за десетилетия напред“, каза Крупа пред медии. Надеждността и постигането на целите „са били ключови“ за него.

Към 13:40 часа бълг. време акциите на „Сосиете женерал“, част от парижкия борсов индекс CAC 40, изтриха 9,44 процента от стойността си в сравнение с нивото си при затварянето на петъчната търговия.

Предизвикателствата пред „Сосиете женерал“ подчертават тежкото положение на френските банки, които вероятно ще усетят облагата от по-високите лихви по-късно, отколкото европейски кредитори в други страни, заради многото ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент, отпуснати във Франция, както и заради правителствените ограничения за прехвърляне на тежестта от лихвените повишения върху кредитополучателите.

„Сосиете женерал“ си е поставило за цел възвръщаемост на материалния собствен капитал (ROTE) от 9-10 процента през 2026 г. и да изплати 40-50 процента от отчетените нетни приходи на акционерите под формата на дивиденти. Предвижда се и обратно изкупуване на акции от 2023 г.

По-рано банката очакваше възвръщаемостта на материалния собствен капитал да достигне около 10 процента през 2025 г. и коефициент на изплащане на дивиденти от 50 процента.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments