16.8 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоПо светаАлександър Новак: Русия ще изнася 80% от своя петрол за "приятелски" държави...

Александър Новак: Русия ще изнася 80% от своя петрол за „приятелски“ държави през 2023 г.

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи в понеделник, че страната ще продължи да пренасочва доставките на петрол към „приятелски“ държави, насочвайки към тези страни почти 80% от доставките си през 2023 година.

„Що се отнася до доставките за държави, които подкрепят нелегитимни ценови ограничения, тук нашата позиция е широко известна и остава непроменена – такива страни няма да получават руски петрол“, каза Новак пред списание Energy Policy.

Вицепремиерът също така твърди, че „въпреки външните ограничения“, напредъкът с руските проекти за втечнен природен газ (LNG) остава основен приоритет и подчерта, че има „потенциал“ за растеж на доставките на газ за Азиатско-тихоокеанския регион.

„За тази цел „Газпром“ работи върху ускоряването на изграждането на Далекоизточния маршрут, както и на газопровода „Силата на Сибир 2″“, добави той.

В края на миналата работна седмица Александър Новак обяви, че Русия ще се стреми доброволно да намали производството си на петрол с 500 000 барела на ден през март в опит да „възстанови пазарните отношения“.

Говорейки тогава пред репортери, Новак повтори, че Москва отказва да се придържа към каквито и да било тавани на цените на петрола, наложени от западните страни, и няма да продава своя суров петрол на онези, които „пряко или косвено“ спазват тези ценови ограничения. Той подчерта, че таванът на цените на петрола и на нефтените продукти „е намеса в пазарните отношения“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments