13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокус"Алфа Рисърч": Оспорвана битка между ГЕРБ и ПП-ДБ за първото място

„Алфа Рисърч“: Оспорвана битка между ГЕРБ и ПП-ДБ за първото място

Коалицията ПП-ДБ води ГЕРБ-СДС с 1,2% на предстоящите избори. Това показва проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 25-27 февруари 2023.

Изследването е проведено със собствени средства сред 1007 български пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю.

5 партии влизат в новия парламент. „Български възход“ остават на границата с 3,8%. Първа е коалицията ПП-ДБ с 26,4%, следвана от ГЕРБ-СДС с 25,2%.

ДПС и Възраждане се борят за третото място със съответно 13,2% и 11,3%. „Възраждане“ бележат ръст спрямо последните избори.

БСП е на пето място с 7,4% и бележи отчетлив спад в подкрепата. „Има такъв народ“ и НДСВ остават под прага с 3,2% и 1,8%

„Желанието за избори в момента е минимално. Само най-твърдите привърженици са заявили категорично, че ще отидат да гласуват“, заяви социологът Павел Вълчев в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Активността е сходна на тази от предните избори, а тогава тя бе рекордно ниска“, коментира социологът.

 

39 на сто от българите категорично са заявили, че ще гласуват, 28% се колебаят, а останалите са заявили, че няма да гласуват.

 

30% от анкетираните категорично са заявили, че не подкрепят коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Едва 5 на сто биха подкрепили такава коалиция. 28% от българите по-скоро биха подкрепили, а 20 на сто – по-скоро не.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments