Американският Сенат подкрепи законопроект за насърчаване на производството на микрочипове

0

Американският Сенат подкрепи законопроект за субсидиране на производството на полупроводници, надявайки се, че по този начин ще засили конкурентоспособността на американските компании спрямо Китай, предаде Ройтерс. Предложението бе внесено в момент, в който американската икономика изпитва постоянен недостиг на микрочипове, засягащ широк спектър от производствени сектори – от автомобилостроенето и оръжейната индустрия до производството на перални и видеоигри, отбелязва агенцията.

Предвижда се дългоочакваният законопроект днес да бъде гласуван и в Камарата на представителите, след като той бе подкрепен от Сената с 64 гласа и от двете партии. Ако долната камара на американския парламент също приеме предложението, президентът Джо Байдън ще го подпише най-вероятно в началото на следващата седмица и то официално ще влезе в сила.

Законопроектът, известен като „Чипове и наука“, предвижда отпускането на около 52 милиарда долара под формата на държавни субсидии за производството на полупроводници, както и на инвестиционни данъчни кредити за заводи за микрочипове, които възлизат на 24 милиарда долара.

Освен това той предвижда през следващите пет години да бъдат отпуснати над 170 милиарда долара в подкрепа на американски научни изследвания, които да повишат конкурентоспособността на страната спрямо Китай. За да се финансират тези инвестиции обаче, Конгресът ще трябва да приеме още няколко финансови законопроекта.

„Това законодателство ще създаде добре платени работни места, ще облекчи веригите за доставки, ще помогне за понижаването на цените и ще защити интересите на САЩ в сферата на националната сигурност“, каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. Сенатор Марк Уорнър допълни, че приетото днес предложение ще помогне за финансирането на между 10 и 15 нови завода за производството на полупроводници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук