-1.8 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоНа фокусАмерикански сенатор заплаши България със санкции, ако не вдигне ветото за Северна...

Американски сенатор заплаши България със санкции, ако не вдигне ветото за Северна Македония

Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си.

 

Това заяви в интервю за македонската редакция на „Гласът на Америка“ републиканският конгресмен Клаудия Тени, съобщи БТВ

Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие.

 

По думите ѝ дипломатът така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

В интервюто Тени коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО „Илинден“, която се обявява за политически представител на македонското малцинство: „Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително“.

„Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания“, казва още Тени.

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество.

На сайта си тя посочва, че е била единственият американски служител на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и „поддържа активни отношения със своите приятели и колеги“ от мисията на разпадналата се с кървави етнически конфликти федеративна държава.

Това не е първото ѝ изказване в подкрепа на РСМ.

 

Посолството на САЩ в София официално се разграничи от друга публикация на северномакедонската секция на „Гласът на Америка“ – със зам.-държавния секретар за Западните Балкани Габриел Ескобар, в която се твърди, че посолството на САЩ в София и българското правителство работят за отговор на въпросите на „македонското малцинство“ у нас.

Днес премиерът Кирил Петков заяви, че с никого не е обсъждал темата за македонско малцинство у нас, тъй като такава тема за българското правителство не съществува.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments