13.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусАмериканското разузнаване: Китай продължава да си сътрудничи с Русия

Американското разузнаване: Китай продължава да си сътрудничи с Русия

Китай ще продължи да си сътрудничи с Русия, за да продължи със своите опити да се противопоставя на САЩ, въпреки международния отпор, породен от инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на американски разузнавателни агенции.

„Въпреки световния отпор на инвазията на Русия в Украйна, Китай ще продължи да поддържа своето дипломатическо, отбранително, икономическо и технологично сътрудничество с Русия, за да продължи със своите опити да се противопоставя на САЩ, макар че това ще ограничи обществената подкрепа“, заявиха агенциите в доклад. той е изготвен  във връзка с ежегодното изслушване относно заплахите за сигурността на САЩ по света в сенатската комисия по разузнаване.

Докладът като цяло се съсредоточава върху заплахите от страна на Китай и Русия. Според оценки в документа Китай ще продължи да използва своите военни и други активи, за да сплашва съперниците си в Южнокитайско море и ще надгражда своите действия от миналата година. Това би могло да означава още прекосявания на Тайванския проток или прелитания на ракети над Тайван.

„Може би няма нужда да се споменава, че Китайската народна република, която все по-често се противопоставя на САЩ на икономическо, технологично, политическо и военно ниво по целия свят, остава наш ненадминат приоритет“, каза директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, която е и основният съветник по въпросите на разузнаването на президента на САЩ Джо Байдън.

За да изпълни визията на китайския лидер Си Цзинпин Китай да стане голяма сила на световната сцена, Китайската комунистическа партия „е все по-убедена, че може да постигне това единствено за сметка на могъществото и влиянието на САЩ“, заяви Хейнс в своята встъпителна реч.

„Следващите няколко години са от ключово значение на фона на засилването на стратегическата конкуренция с Китай и Русия и е особено важно в каква посока ще еволюира светът и дали възходът на авторитаризма може да бъде спрян и посоката му да бъде обърната“, добави Хейнс.

В доклада пише още, че Русия вероятно не търси конфликт със САЩ и НАТО, но войната в Украйна носи „огромен риск“ това да се случи, както и че има „истински потенциал“ руските военни провали в Украйна да накърнят авторитета на руския президент Владимир Путин у дома, което да повиши потенциала за ескалация.

Хейнс описа „бавно напредваща война на изтощение“ в Украйна и каза, че американското разузнаване не смята, че руските въоръжени сили ще се възстановят достатъчно тази година, за да успеят да постигнат значителни териториални придобивки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments