1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоЕвропейски хроникиАнализатори пред FT: Еврозоната вероятно ще избегне рецесията

Анализатори пред FT: Еврозоната вероятно ще избегне рецесията

Заради по-ниските от очакваните през зимата енергийни цени еврозоната най-вероятно ще избегне рецесията през тази година. Това е новата оценка на повечето анализатори, анкетирани от „Файненшъл таймс“. През декември повечето анализатори очакваха да се стигне до рецесия, но сега прогнозите са дори за лек ръст от 0,1 на сто.

Според анализатор от UBS сега шансът еврозоната да изпадне в рецесия е 30 % при 90 % миналото лято, като водеща причина за подобрените нагласи е меката зима и пълните газохранилища на европейските страни. Смекчаването на проблема с веригите на доставки и силният трудов пазар също са повод за оптимизъм, че валутният съюз ще има икономически ръст, макар и много малък.

JP Morgan прогнозира, че еврозоната ще има слаб растеж от половин процент, ако средната цена на газа се задържи на ниво около 76 евро за мегаватчас. При предишната прогноза анализаторите залагаха на средна цената на газа около 155 евро за мегаватчас.

В Давос управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че половината от страните в Европейския съюз ще изпаднат в рецесия.

В същото време гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард даде сигнал, че Франкфурт ще повиши с 50 базисни пункта водещите лихви на заседанията си през февруари и през март. Един от големите въпроси, които икономистите поставят, е къде е балансът между повишаването на лихвите с цел справяне с инфлацията и толкова силното затягане, което би задушило икономиката и би я тласнало към рецесия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments