Анализатори: Синдромът на непознатите лица начело на държавата не вещае добро

0

Профилът на новия кандидат-премиер и шансовете му да застане начело на държавата, коментираха в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия доцент Георги Лозанов – медиен експерт и университетски преподавател, и политолозите Слави Василев и Цветанка Андреева.

„Всичко е изненада. Мен ми се струва, че по начало този подход е сбъркан и не носи добър резултат на „Има такъв народ”. Те така започнаха от самото начало. Според мен е много по-добре тези кандидати, които ще се предлагат, особено за председател на държавата, да се въвеждат в публично обръщение доста по-рано. Не сега да се правят спешни профили, а преди това. Защото това е нормалното и уважително отношение към обществото. Ти му предлагаш фигури, от които ще зависи съдбата им. Те бяха спуснати, а трябваше да бъдат представени и приети от хората”, смята Лозанов.

Според него Пламен Николов може да се окаже много подходящ за поста. Цветанка Андреева също подкрепи тезата на Лозанов,  че изненадата не е най-добрият подход в момента.

„Тя не води до успокояване, до сигурност, до политическа предвидимост. По-скоро тя стресира още повече и без това изнервените партийни лидери. Изненадата не е правилният подход. Големият проблем, според мен, е, че се пускат напълно непознати лица. Те не носят никаква политическа биография, те не са разпознаваеми лидери. Може да са чудесни, може да станат много добри лидери след 5 години, но това са хора ,които не идват с никаква политическа идеология и социален престиж. Едно е да вкараш в политическата игра популярни лидери, друго е да вкараш хора без никаква друга биография, освен трудова и експертна”, смята политологът.

Според нея синдромът на непознатите лица в политиката и техниката на изненадата, по-скоро задълбочават кризата. Слави Василев изрази друго мнение. Той посочи, че служебният кабинет вече е успял да докаже, че непознатите лица да станат популярни и да станат „подходящи”.

„Трябва да дадем кредит на доверие на Пламен Николов, защото той носи всички белези да бъде, може би, един успешен политик”, каза той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук