7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаАнимацията е 3,5 пъти по-добре платена от документалните и игралните филми

Анимацията е 3,5 пъти по-добре платена от документалните и игралните филми

Най-добре платените филмови авторски права са за анимация – с 350% повече от тези за игралната и документалната лента, по която се сравняват възнагражденията на всички останали. Най-евтини са тв състезанията – 15% от базата.

При прожекция на филм с платени билети за творците се полагат 20% от прихода, но не по-малко от 120 лв., докато ако има спонсорско участие или реклама, сумата набъбва до 200 лв.

Тарифа има и за излъчване на клипове в заведения. Най-скъпите авторски права в този случай излизат в петзвездните ресторанти и сладкарници – не по-малко от 90 лв., като от значение е и колко пъти са се въртели. На останалите места струват по-евтино.

Отделните длъжности в екипа имат разграничение в размера на хонорара. Най-голяма част се полага на режисьора и сценариста. Всичко е обвързано с приходите от видеоизлъчване, които през 2023 г. у нас се очаква да достигнат $16,23 милиона, става ясно от сайта statista.com. А от еднократно изтегляне чрез платформите от типа TVoD – 2 милиона долара.

Всичко това е обект на авторско право.

За разлика от музикантите филмовите творци получават хонорари, но се сблъскват с друг вид проблем – невъзможност да се договорят с продуцентите за справедливо възнаграждение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments