11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоУ насАнтон Кутев: Ако правителството не успее да смени Гешев, той ще ги...

Антон Кутев: Ако правителството не успее да смени Гешев, той ще ги смени

Само след 2-3 месеца правителството вече може и да го няма, такава е съвременната реалност. Ако правителството се превръща постепенно в заложник на съдебната реформа, ако те не успеят много бързо да намерят решение с казуса с прокуратурата, с правомощията на главния прокурор и със самия него, ако те не успеят да сменят Гешев, Гешев ще смени правителството. Това заяви в студиото на „Тази събота“ по БТВ бившият депутат от БСП и бивш говорител на служебните правителства на премиера Стефан Янев Антон Кутев.

„Ако до май не покажат реални резултатите, така ще се сгъсти ситуацията около правителството, че изобщо не е ясно дали ще оцелее и коалицията и правителството. Реформи могат да се правят само при първите 2-3 месеца от управлението на правителството, защото след това ти вече нямаш обществено довери, всяка реформа е свързана със съпротива в системата. Почнеш ли да правиш реформи, когато нямаш обществено доверие, ще ти вдигнат протести и ще те свалят. Т.е. мина вече повече от месец. Ключовите реформи, които трябваше да започнат, не са започнати“, добави той. Кутев няма никакво съмнение, че БСП е подкрепила Румен Радев за втория президентски мандат, но друг е въпросът дали ръководството в лицето на Корнелия Нинова го е подкрепило.

„Нинова имаше серия от действия, които бяха срещу това – от самото издигане на кандидатурата до последната седмица, през която влизахме в конфликти, очевидно насочени към президента. Не мога да разбера по-голямата част от действията на Нинова, именно там може би идват и противоречията във външното говорене на БСП. След като имаш рязък спад от милион на 260 000 гласа на изборите защо продължаваш да държиш ти да управляваш. Съвсем нормално е във всяка европейска демократична държава, когато загубиш изборите, си подаваш оставката“, заяви той. По думите на Кутев „Нинова работи изключително много за личностното си представяне в политиката и най-вероятно популярността и силата на Румен Радев не са били достатъчно удобни за нея като политик“. Бившият депутат от БСП добави, че нямам никакво намерение да става председател на партията и никога няма да стана такъв.

 

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments