13.3 C
София
сряда, септември 27, 2023
НачалоНа фокусАрестуваха трима българи във Великобритания, смятат ги за руски шпиони

Арестуваха трима българи във Великобритания, смятат ги за руски шпиони

Трима български граждани са задържани във Великобритания по подозрение за шпионаж в полза на Русия, предаде Би Би Си. Те са арестувани през февруари в рамките на голямо разследване, свързано с националната сигурност на Великобритания. На тримата арестувани са повдигнати обвинения.

Тримата български граждани са обвинени и за притежаване на документи за самоличност, които са възнамерявали да използват неправомерно, знаейки че са фалшиви. Става въпрос за паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Би Би Си разкрива и имената на задържаните.

Според медията това са Орлин Русев на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк и Бисер Джамбазов на 41 г., от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова на 31 г., живееща на същия адрес в Хароу.

Тримата са живеели от години в Обединеното кралство, като са се занимавали с различни професии и са обитавали различни адреси, най-често в покрайнините на градовете.

Орлин Русев има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги.

Според неговия онлайн профил в социалната мрежа LinkedIn по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, твърди, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Другите двама задържани българи – Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са двойка и са живеели на един адрес. Във Великобритания живеят от около 10 години.

Твърди се също, че Бисер и Катрин са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон по време на последните избори.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments