Армения посочи условие за мирно споразумение с Азербайджан

0

Председателят на парламентарната комисия по външни отношения на Армения Рубен Рубинян нарече признаването на статута на Нагорни Карабах условие за подписване на мирно споразумение с Азербайджан. За това информира канал „Sputnik Армения“.

Според политика Баку трябва да предприеме такава стъпка въз основа на волята на арменския народ. Той подчерта, че Ереван няма да промени позицията си по този въпрос дори в случай на военен натиск, посочва lenta.ru.

Депутатът отбеляза, че руските миротворци ще помогнат за предотвратяване на азербайджанските власти да изпълняват плановете си по отношение на региона и заяви фактическото отсъствие на напредък в уреждането на конфликта.

На 25 юни президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече подписването на мирен договор с Армения основното условие за установяване на мир в Южен Кавказ. Той подчерта, че липсата на споразумение създава напрегната ситуация в региона.

По-рано арменският премиер Никол Пашинян определи международното признаване на Нагорно-Карабахската република (НКР) за абсолютен приоритет и заяви, че след последния въоръжен конфликт за него се появяват „по-тежки аргументи“. Азербайджан категорично отхвърля възможността за признаване на суверенитета на НКР.

Сн. Lenta.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук