Асен Василев: Вдигането на минималната заплата на 710 лева е заложено от април

0

Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април „. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министърът на финансите Асен Василев, като уточни, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото този глас бюджета на държавата. 

Той работи, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално:

„Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. … Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига – пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много“.

 

 

 

За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям:

Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи“.

По думите му могат да бъдат удвоени капиталовите инвестиции и да се вземе по-малко дълг, благодарение на значителното подобрение на приходите в хазната.

Асен Василев посочи, че „все още не всички течове (от държавните средства) са спрени„.

България очаква тази година от ЕС първите 1,6 милиарда евро по своя Плана за възстановяване и устойчивост, обяви вицепремиерът и министър на финансите.

Според него преговорите с Европейската комисия по българския план не са лесни, но се очаква страната ни да има одобрение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по определени проекти.
Финансовият министър подчерта, че дефицитът в бюджета по Маастрихтските критерии е около 2,5%, а не над 4%, защото не трябва да бъдат отчитани мерките за Covid-19.

За истината не трябва да се извинявам„, заяви министърът на финансите във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.

„Истината е, че в момента, ако погледнем производителността на труда,  България е около малко на 50% от средната производителност на труда в ЕС . Ако погледнем нивото на заплащането, намирането на плащане  е около 26% от средното в ЕС . Т.е. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят необходимата добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара“, уточни той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател:

„Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посоката, за да се повиши ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще правят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на годишния бюджет за персонал, който има, да има по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен“.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук