11.5 C
София
неделя, октомври 1, 2023
НачалоНа фокусАсен Василев: Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова...

Асен Василев: Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт като президентска република

„Даже Тодор Живков не си е позволявал да концентрира толкова много власт като президентска република, а е запазил България като парламентарна република“. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев коментира предложението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов за референдум, на който хората да изразят мнение дали България да стане президентска република. Коментарът Василев направи в предаването „Още от деня“ на БНТ, където участва заедно със съпредседателя на ПП Кирил Петков.

Бившият вицепремиер и министър на финансите посочи, че Трифонов е инициирал три референдума, след които не е реализирал нищо.

„Слави Трифонов спечели няколко избора, разруши няколко правителства, разруши няколко парламента. Този човек е човек от прехода“, заяви от своя страна Кирил Петков. Според бившия премиер Слави Трифонов е бил „троянски кон“ в предходното правителство.

От интервюто стана ясно, че ако „Продължаваме Промяната“ получи възможност да състави правителство след изборите на 2 октомври, за премиер ще бъде издигнат или Асен Василев, или Кирил Петков.

Относно инцидента, при който двама полицаи в Бургас загинаха при опит да спрат автобус, превозващ нелегални мигранти, Петков заяви, че ако средствата на българските данъкоплатци са били използвани правилно, оградата на българо-турската граница е щяла да бъде по-добра.

Оградата по границата бе инвестиция на ГЕРБ за стотици милиони левове, която бе компрометирана толкова лесно, посочи бившият премиер.

По отношение на доставките на природен газ за България Асен Василев коментира, че битовите потребители са били подсигурени. Той допълни, че след като „Газпром“ едностранно е спрял да изпълнява договора си с България, не е имало спиране на подаването нито за битовите, нито за индустриалните потребители.

Асен Василев заяви, че ако се стигне до арбитражен съд, „Газпром“ ще трябва да плаща неустойки на България. Всеки ден си изпращаме заявката към „Газпром“, на следващия ден получаваме нула. Ние си искаме газа и не го получаваме. Правим плащането към „Газпромбанк“ и те ни го връщат. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявките, това вече ни поставя нас в неизпълнение на договора, но докато ние бяхме на власт, всеки ден си подавахме заявките, за да сме напълно в изпълнение на договора, обясни Асен Василев.

От своя страна Кирил Петков заяви, че вчера е говорил с министъра на енергетиката на Гърция, който му е казал, че след като правителството на „Продължаваме Промяната“ си е тръгнало, не е имало ентусиазъм за взимане на слотове на гръцките пристанища.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments