Асен Василев: Хазната може да си позволи актуализация на пенсиите

0

Хазната може да си позволи актуализация на пенсиите. Това каза министърът на финансите Асен Василев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Имаме около 2 млрд. повечеприходи предвидени докрая на годината. Около 1.6 млрд. идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция „Митници“ ще съберат. Около 400 млн. идват от допълнителни приходи от аванса за Плана за възстановяване“, каза още Василев.

„Това, което ние предлагаме е парламентът да реши, а не това да го реши правителството. По този повод сме подготвили актуализаия на бюджета, където предлагаме парите да отидат за актуализация на пенсиите, т.е. 50 лв., които се раздават на калпак, да влязат в една нормална актуализация. Тя ще изисква и повече ресурси от този за 50 лв., но въпреки това хазната може да си го позволи“, каза още Василев.

По думите му в здравеопазването е предвиден финансово обезпечаване на четвъртата вълна. „Ако се случи тежка ковид вълна, да не трябва да търсим пари за здравеопазване от някъде, а те вече да са предвидени“, заяви още министърът.

Сн. Pixabay

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук