14.7 C
София
вторник, септември 27, 2022
НачалоУ насАТАНАС ПЕКАНОВ: ПРОМЕНЯМЕ 50% ОТ ПРОЕКТИТЕ В ПЛАНА И ВКЛЮЧВАМЕ НОВИ ПРОЕКТИ...

АТАНАС ПЕКАНОВ: ПРОМЕНЯМЕ 50% ОТ ПРОЕКТИТЕ В ПЛАНА И ВКЛЮЧВАМЕ НОВИ ПРОЕКТИ И РЕФОРМИ

Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени. Страната ни ще получи 13% префинансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост – това са около 1,6 млрд. лева най-вероятно тази година, категоричен бе вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов по време на отчетния брифинг на правителството, проведен днес в Министерския съвет.

“Отчитаме липса на прозрачен и задълбочен обществен диалог в последната година по темата как функционира Механизмът и каква е ролята на държавата, което позволява да се разпространяват различни заблуди”, коментира Пеканов. “Скоро след като Планът бъде внесен, надявам се в рамките на нашия служебен кабинет, определените средства ще се влеят в българската икономика и големият въпрос не е дали ще дойдат през август или октомври, а в какво ще ги инвестираме и как това ще направи страната ни по-сигурна и просперираща. Нека да не правим компромис с качеството на такъв важен за страната ни финансов ресурс. А забавянето се дължи на два фактора: политическото решение на предишното правителство да не предава Плана, а дори да ни остави техническа работа по него, както и нашето желание той да бъде по-добър и амбициозен”, допълни вицепремиерът.

Според него, както и според служебния кабинет, Планът не е бил достатъчно добър, което ги е мотивирало с встъпването в длъжност да рестартират работата на работната група и да отворят за набиране на нови проектни предложения. В рамките на изминалия месец вицепремиерът е провел над 45 срещи с представители на институциите, на Европейската комисия, с комисаря Йоханес Хан, посланици, представители на международните институции у нас, представители на гражданското общество, на тристранката, работодатели и синдикати, Икономическия и социален съвет. Получени са над 30 нови проекта, както и няколко предложения за реформи. В резултат на това е взето решение да се доработят около 50% от заварените проекти и да се впишат нови значими проекти и реформи.

“Целта на промените е да залегнат някои наши ключови приоритети, да адресираме отворените критики на Комисията и да инициираме дълго отлагани генерални промени. В тях влизат: залагане на повече механизми за контрол на средствата, осигуряване на доброто изпълнение чрез помощ от страна на ЕК за използване на добрите практики от други страни, и не на последно място – повече ресурси да бъдат разпределени в регионите извън столицата. От тези над 30 нови проектни предложения, които получихме, повечето са добри, но за съжаление не всички отговарят на строгите критерии на Европейската комисия. В момента разглеждаме 10 от новите проекти, които отговарят на целите и съвпадат с обществените интереси”, заяви Атанас Пеканов.

В сферата на образованието, „Национален STEM Център“, който ще бъде основният доставчик на професионално развитие за учителите в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM). В Центъра ще тренират олимпийските отбори на България, бъдещият ни научен авангард.

В сферата на здравеопазването, създаване на национална система за диагностика и лечение на инсулт в България. Тя ще надгради на текущото проектно предложение, което има за цел изграждане на първия в България център за обучение по интервенционална неврорентгенология, както и създаването на национална мрежа от високотехнологични центрове за диагностика и лечение на неврологични и съдови заболявания като мозъчен инсулт (строук центрове), но вече с национално покритие.

В допълнение на това, търсим варианти и за включване в Плана на система за оказване на бърза помощ по въздуха, за да не бъдем последната страна в Европа без такава и пациентите да получават съвременна и квалифицирана спешна медицинска помощ в рамките на т. нар. златен час с последващо транспортиране на пациенти и пострадали при необходимост,  от и до всяка географска точка на страната.

Промените по заварените проектни предложения – в Програмата за икономическа трансформация, която трябва да стане по-ефективна; Програмата за енергийна ефективност на сградния фонд, както и увеличаване на обхвата на Програмата за финансиране на енергия чрез изграждане на фотоволтаични и слънчеви системи в еднофамилни сгради. Обсъжданите  реформи са в социалната сфера, където от години Европейската комисия настоява за промяна, както и реформа за по-добро включване и стимулиране на старт-ъп сцената, която може да бъде сериозен двигател на икономиката.

Пеканов заяви още, че тече усилена подготовка и по Споразумението за партньорство за следващия програмен период и съответните оперативни програми, някои от които са подадени от предишното правителство, но по които все още няма становище на европейските ни партньори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments