Атлантическият съвет иска бойни самолети от НАТО у нас на постоянна основа

0

Постоянно разположени бойни самолети на страните от НАТО и засилено сътрудничество искат неправителствената организация Атлантически съвет. В обръщение към Министерството на отбраната от организацията иска поне една батальонна бойна група на НАТО да е постоянно в страната.

Редовна практика, а не епизодично решение трябва да са съвместните мисии за охрана на въздушното пространство, казва от Атлантическия съвет. Като пример посочи предложението за Испания и Нидерландия, за да изпратят бойни самолети. В Румъния има постоянни бойни самолети на държавите от НАТО. „Успешно прилагано“, според Съвета, трябва да е и споразумението с Румъния за презгранични операции.

България трябва да има поне една батальонна бойна група на НАТО, както и да направи Полша и балтийските държави.

Атлантическия съвет призовава България да засили изграждането на Военноморския център като структура на Алианса. Да поиска и разполагане на зенитно-ракетни системи „Пейтриът“.

„Тези действия ще доведат до засилване на присъствието на НАТО в Черно море, пишат от Атлантическия съвет“.

Министърът на отбраната Стефан Янев каза, че „демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено с български въоръжени сили“.

А миналата година началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов призова в период на превъоръжаване, страната ни да реши дали за определен период някои задачи на армията за да отпаднат, да бъдат делегирани или преформулирани.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук