Африкански държави под натиска на Китай в ООН

0

Когато се завърна от Сиера Леоне в края на пролетта, посланикът на ООН Али Каба се беше променил. Той, харизматичният политик с президентски амбиции, министър на външните работи през 2018 г., преди да представи страната си в ООН една година по-късно, е разстрелян.

Координаторът на „Комитета на десетте“ (C10) – група от десет африкански държави, които трябваше да защитават позицията на Африканския съюз (АС) относно евентуална реформа на Съвета за сигурност – Али Каба беше много по-приветлив няколко седмици по-рано. След това той помоли държавите-членки да му помогнат да убеди постоянните членове на Съвета, които не са склонни да реформират. Китай и Русия наистина са открито против всяка промяна, независимо дали става въпрос за добавяне на нови постоянни членове или за промяна на правото на вето, според le monde.

„Всички разбраха, че е бил притиснат от столицата си по заповед от Пекин“, каза европейски дипломат. Тази битка за реформата на Съвета за сигурност, завършила през юни със статуквото и подновяване за 2022 г., е последният епизод, в който отношенията между Китай и Африка в ООН кристализират.

Сн. Le monde

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук