7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоПо светаБайдън заяви във Варшава, че коалиция от над 50 страни ще продължи...

Байдън заяви във Варшава, че коалиция от над 50 страни ще продължи да оказва помощ на Украйна

Русия никога няма да победи във войната в Украйна, а Вашингтон и коалицията от над 50 държави ще продължат да оказват военна помощ на Киев. Това заяви американският президент Джо Байдън в речта си във Варшава във вторник.

Байдън предупреди, че „предстоят тежки и горчиви дни“, но обеща, че Вашингтон и съюзниците му ще „пазят гърба на Украйна“ с навлизането на войната във втората й година.

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, че Италия ще съдейства да бъдат създадени условия за преговори. Мелони и Зеленски са обсъдили обещаните от Рим средства за противовъздушна отбрана.

Речта на Байдън във вторник бе предшествана от годишното послание до Съвета на Федерацията на руския президент Владимир Путин, в което той обяви, че Русия прекратява участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия – единственото останало руско-американско споразумение в сферата на контрола над ядрените арсенали. Вашингтон определи решението като “безотговорна” постъпка.

Руското външно министерство уточни, че Москва ще продължи да спазва “стриктно” постановените с него количествени ограничения, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна, че главна цел на Русия е да гарантира, че ядреният паритет със САЩ продължава да се зачита.

Водещият китайски дипломат Ван И ще се срещне днес с руския външен министър Сергей Лавров, пред когото се очаква да разясни китайските предложения за решаване на украинската криза.

 

Вчера Ван И пристигна на двудневно посещение в Москва, а от Пекин публикуваха документ, наречен “Глобална инициатива за сигурност”.

Тя се опира на идеята различни обществени системи и цивилизации на бъдат третирани еднакво, както и на принципа за „неделимата сигурност“ – концепция, която е подкрепяна и от Русия.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази предпазлив интерес към мирния план, подготвен от Китай.

„Мисля, че има общ елемент в двата плана при Украйна и Китай: принципът на териториалната цялост“, посочи Кулеба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments