3.9 C
София
понеделник, декември 5, 2022
НачалоЕвропейски хроникиБайдън идва в Европа заради извънредна среща на върха на НАТО

Байдън идва в Европа заради извънредна среща на върха на НАТО

Президентът Байдън ще пътува до Брюксел следващата седмица, за да се види със съюзниците от НАТО и ЕС.

Това ще бъде първото пътуване на Байдън в Европа след руската инвазия в Украйна в края на февруари. Той ще участва на извънредното заседание, свикано от НАТО следващия четвъртък. Белият дом не потвърди дали Байдън планира да пътува до други страни или да се среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъждат на днешното си заседание в Брюксел краткосрочните и дългосрочни последствия от руската инвазия в Украйна, както и адаптирането на Алианса към тях, съобщи преди началото на заседанието генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Министрите ще обсъдят конкретни мерки за увеличаване на сигурността в дългосрочен план във всички области.

Столтенберг съобщи, че следващата седмица предстои извънредна среща на върха на Алианса по същата тема, на която ще присъства и президентът на Съединените щати Джо Байдън. Темите на днешните дискусии той определи така:

„Ние ще обсъдим как допълнително да укрепим нашите отбрана и сдържане, за да премахнем всякакви възможности за погрешни сметки или недоразумения в Москва за готовността ни да защитим всички наши съюзници. НАТО носи отговорността да гарантира, че кризата няма да ескалира извън Украйна, затова и повишихме присъствието си в източната част на Алианса“.

„Присъствието ни тук изпраща сигнал на света, че оставаме единни в подкрепата си за Украйна и осъждаме непредизвиканата и неоправдана агресия на Русия“, каза от своя страна американският министър на отбраната Лойд Остин.

Той подчерта, че Украйна има легитимно и суверенно правителство, което Съединените щати подкрепят в неговата защита и напомни:

„Ние ясно заявихме, че ангажиментът ни към чл. 5 е непоклатим и както каза президентът няколко пъти, ще се придържаме към него“.

На извънредната среща днес България ще бъде представена от ресорния министър Драгомир Заков.

България отива на срещата в Брюксел с предложение за бойната група на основата на батальон. Сформирането на която, по думите на министър Драгомир Заков, е на доста напреднал етап. И ще се очакват предложенията на съюзниците за попълването ѝ със способности, които българската армия няма.

Съставът на бойната група вероятно ще е ясен до пристигането на шефа на Пентагона Лойд Остин в България, стана ясно от думите на Драгомир Заков.

Посещението на министъра на отбраната на САЩ се очаква да е след срещата в Брюксел. Страната ни вероятно ще търси и подкрепа от НАТО за охраната на въздушното пространство.

Заради редица ограничения българските МиГ-ове и според министър Заков летят в условията на изтичащ ресурс, без възможност за подновяването му в страни като Беларус и Русия.

НАТО в момента подпомага охраната на въздушното ни пространство с четири изтребителя „Юрофайтър“. Очаква се да дойдат три изтребителя Ф-35.

В понеделник президентът Румен Радев настоя въздушното пространство да се охранява от български самолети. А български експерти вече призоваха НАТО да поеме контрола на въздушното ни пространство над България, съюзниците да осигурят и мобилни 3D радари и системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Вчера Йенс Столтенберг изрази опасения, че Русия използва твърденията си за биологични лаборатории и химическо оръжие в Украйна като претекст да започне нова операция. Той припомни, че досега тя е отправяла редица неверни твърдения, в т.ч. че няма да напада Украйна или да убива цивилни. Столтенберг подчерта, че инвазията, както и военната й интеграция с Беларус създават нова реалност в Европа, което налага и преструктуриране на военното разположение на Алианса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments