12.2 C
София
петък, септември 10, 2021
НачалоНа фокусБайдън и Си Дзинпин проведоха първия си разговор след седем месеца

Байдън и Си Дзинпин проведоха първия си разговор след седем месеца

Американският президент Джо Байдън и китайският лидер Си Дзинпин проведоха първия си телефонен разговор от седем месеца на фона на продължаващите разногласия между двете страни по редица въпроси, пише The Guardian. По време на 90-минутния разговор, иницииран от Байдън, двамата лидери обсъдиха споделената си отговорност да гарантират, че конкуренцията няма „да се превърне в конфликт“, според съобщение за разговора от Белия дом.

В изявлението се казва, че двамата лидери са имали „широка стратегическа дискусия“, включително по „области, в които нашите интереси се сближават, и области, в които нашите интереси, ценности и перспективи се различават“. Байдън и Си са поддържат „открита и пряка“ комуникация. Китайските държавни медии съобщават, че разговорът е бил „откровен“ и „задълбочен“, като добавят, че Си е казал, че политиката на САЩ спрямо Китай поражда големи трудности на отношенията между двете държави.

Си Дзинпин е заявил, че бъдещето на света зависи от това двете страни да се справят добре с управлението на отношенията си. „Това е въпросът на века, на който двете страни трябва да отговорят“, е казал китайският лидер. В съобщенията на китайските медии се добавя, че и двете страни са се съгласили да поддържат чести контакти и да поискат от екипите на работно ниво да увеличат комуникацията. Сред темите на разговора са били икономическите въпроси, изменението на климата и Covid-19, споделя американски представител. „Президентът Байдън подчерта трайния интерес на САЩ към мира, стабилността и просперитета в Индо-Тихоокеанския регион и света и двамата лидери обсъдиха отговорността на двете нации да гарантират, че конкуренцията няма да се превърне в конфликт“, се казва в изявлението на Белия дом.

В САЩ продължава разочарованието, че досега опитите за намиране на общ език са били безрезултатни. Отношенията между САЩ и Китай се спуснаха до най-ниската си точка от десетилетия по време на управлението на Доналд Тръмп, отбелязва The Guardian. Изглежда, че администрацията на Байдън търси области на сътрудничество – като справяне с климатичната криза – като същевременно поддържа противопоставяне по други аспекти на поведението на Китай. Остават основните спорни въпроси, включително нарушенията на правата на човека в Синдзян и репресиите срещу Хонконг, нарушенията на киберсигурността с произход от Китай, справянето с пандемията и търговските практики, които Белият дом е обозначил като „принудителни и несправедливи“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments