17.8 C
София
понеделник, май 29, 2023
НачалоПо светаБайдън и съпругата му приеха президентската двойка на Южна Корея на вечеря...

Байдън и съпругата му приеха президентската двойка на Южна Корея на вечеря в Белия дом

Президентът Джо Байдън и съпругата му Джил приеха президентската двойка на Южна Корея на вечеря в Белия дом.

Това е първо посещение на южнокорейски държавен глава в Съединените щати от 2011 година. Визитата на Юн Сук Йол е по повод 70-ата годишнина от установяването на съюзнически отношения между двете страни.

Двамата лидери са обсъдили сътрудничеството си за възпиране на Северна Корея на фона на безпокойството от нарастващия арсенал, притежаван от Пхенян.

Байдън и Юн обявиха, че страните им са сключили споразумение, включващо разполагане на американски ядрени подводници в Южна Корея.

Новият договор предвижда още съвместни обучения и обмен на информация, както и планове за двустранни президентски консултации, в случай на севернокорейска ядрена атака.

„Нашият договор за взаимна отбрана е железен и включва ангажимент за разширяване на ядреното възпиране на фона на засилващите се заплахи от страна на Северна Корея и грубото нарушаване на санкциите на Съединените щати. В същото време продължаваме да се стремим към сериозен и съществен дипломатически пробив, за да укрепим стабилността на полуострова“, заяви американският президент Джо Байдън.

„Нашите страни ще обменят информация за ядрени и стратегически оръжия, операции и планове за отговор срещу провокациите на Северна Корея. Ще бъдат провеждани редовни консултации за начините на планиране и изпълнение на съвместните операции, които съчетават най-съвременните корейски конвенционални сили с ядрените способности на Съединените щати, резултатите от които ще бъдат докладвани на лидерите на нашите две страни“, допълни Юн Сук Йол, президент на Южна Корея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments