8.5 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоЕвропейски хроникиБайдън и Фон дер Лайен постигнаха напредък в спора за субсидиите за...

Байдън и Фон дер Лайен постигнаха напредък в спора за субсидиите за чисти технологии

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и президентът на Съединените щати Джо Байдън обявиха след среща във Вашингтон намерения за въвеждане на още ограничения срещу поддръжници на руската инвазия в Украйна.

Постигнат е и напредък в спора за субсидиите за чисти технологии.

Байдън и Фон дер Лайен са постигнали съгласие да започнат преговори за производството на батерии за електромобили и за облекчаване на различията между САЩ и Европейския съюз относно данъчните кредити за електрически превозни средства, включени в закона за чистата енергия .

Според Джо Байдън важно е и двете страни да „насочват нови инвестиции за създаване на чисти енергийни индустрии и работни места и да гарантират, че има налични вериги за доставки“ и за двата континента.

Обсъдени са били и общи общите действия в подкрепа на Украйна във войната срещу Русия, както и съвместните усилия за намаляване на зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива и загрижеността на администрацията на Байдън относно някои от икономическите практики на Китай.

В съвместно изявление  Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен заявяват че след срещата остават ангажирани да гарантират, че „Украйна разполага със сигурността, икономическата и хуманитарната подкрепа, от която се нуждае толкова дълго, колкото е необходимо“.

Относно Китай в последните седмици  от Белия дом многократно заявяват, че според разузнаването на САЩ Китай все още не е доставил оръжия на Русия, но обмисля изпращането им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments