20.8 C
София
вторник, септември 26, 2023
НачалоПо светаБайдън назначи специална пратеничка за възстановяването на украинската икономика

Байдън назначи специална пратеничка за възстановяването на украинската икономика

Президентът на САЩ Джо Байдън назначи специална пратеничка за възстановяването на украинската икономика, предадоха световните агенции.

Постът се заема от бившата министърка на търговията на САЩ и милиардерка, а също и голям донор на Демократическата партия Пени Прицкър. Решението е било съгласувано с правителството на Украйна, както и със съюзниците на САЩ, международните финансови институции и частния сектор.

Прицкър ще ръководи усилията на САЩ за подпомагане на възстановяването на украинската икономика, посочва Байдън в изявление. Тя беше министърка по времето на Барак Обама. Прицкър произхожда от влиятелно семейство. Брат й е губернатор на щата Илинойс.

Прицкър ще трябва да помогне на украинското правителство да извърши необходимите реформи за укрепване на украинската икономика, посочва Байдън.

Това е приоритет за администрацията на САЩ в момент, в който нараства безпокойството във връзка с корупцията, отбелязва Франс прес.

Прицкър ще бъде натоварена със задачата да мобилизира обществените и частните инвестиции, да дефинира приоритетите на донорите и да работи за отваряне на пазарите за износ и на предприятията и магазините, принудени да преустановят работа заради бруталните атаки на Русия, допълва президентът. Световната банка преценява, че Украйна ще има нужда от над 400 милиарда долара за възстановяването си.

В неотдавнашен доклад Американската агенция за международно развитие призова за едно възстановяване, което да модернизира украинската икономика, като бъде подсилен частният сектор, както и за засилване на борбата с корупцията.

По време на конференция в Лондон през юни, САЩ обещаха 520 милиона долара в подкрепа на енергийната инфраструктура на Украйна, един ангажимент, който  е различен от над 43-те милиарда долара, предоставени на Украйна от Вашингтон под формата на помощ за сигурността на тази страна.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments