7.1 C
София
сряда, март 22, 2023
НачалоНа фокусБайдън обясни пред Радев и 8 президенти от Източна Европа къде е...

Байдън обясни пред Радев и 8 президенти от Източна Европа къде е сбъркал Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна днес с лидерите на страните от източния фланг на НАТО, за да демонстрира подкрепа за тяхната сигурност, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало, след като Русия преустанови участието си в знаковия договор за контрол на ядрените оръжия „Нов СТАРТ“.

„Това е голяма грешка“, каза Байдън за решението, обявено вчера от руския президент Владимир Путин.

„Като източен фланг на НАТО, вие сте предна линия на нашата колективна отбрана“, обърна се към участниците в срещата американският президент.

„Знаете по-добре от всеки друг какъв е залогът в този конфликт. Не само за Украйна, но и за свободата на демокрациите в цяла Европа и по света“, каза още Байдън пред лидерите на страните от Букурещката девятка.

Кремъл твърди, че възприема НАТО, която скоро може да се разшири с Швеция и Финландия, като екзистенциална заплаха за Русия.

Не всички страни от Букурещката деветка са готови още да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс. Това се отнася най-вече за Унгария, която не е съгласна с някои от санкциите на ЕС срещу Русия. Наред с Турция, тя е другата държава членка на НАТО, която още не е ратифицирала приемането на Швеция и Финландия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments