5 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусБайдън: През изминалите две години демокрациите станаха по-силни, а авторитарните режими по-слаби

Байдън: През изминалите две години демокрациите станаха по-силни, а авторитарните режими по-слаби

САЩ ще се защитават, ако Китай застраши суверенитета ни, заяви американският президент Джо Байдън в речта „За състоянието на съюза“, предаде ДПА.

Байдън каза, че Вашингтон е готов да си сътрудничи с Пекин по въпроси, които са от интерес на САЩ, и в името на благото на света.

„Но не оставайте с погрешно впечатление. Както заявихме пределно ясно миналата седмица – ако Китай застраши суверенитета ни, ще защитим страната си. Както и направихме“, изтъкна американският лидер.

Думите на Байдън са свързани със свалянето в неделя на китайски балон, който навлезе в американското въздушно пространство и за който се предполага, че е бил използван за шпионски цели. Балонът бе свален от САЩ с ракета край бреговете на щата Южна Каролина.

Байдън подчерта, че ясно е заявил на китайския президент Си Цзинпин, че САЩ искат съревнование, но не и конфликт.

„Няма да се извинявам за това, че инвестираме, за да направим Америка силна. Инвестираме в американски иновации, в индустрии, които ще дефинират бъдещето и които китайското правителство иска да доминира“, поясни американският президент.

„През изминалите две години демокрациите станаха по-силни, а не по-слаби. Авторитарните режими станаха по-слаби, а не по-силни“, каза Джо Байдън.

Светът е изправен пред сериозни предизвикателства, заяви президентът.

„Съюзниците се активизират, харчат повече и правят повече. Появяват се мостове между партньорите в Тихоокеанския регион и тези в Атлантическия регион и тези, които залагат срещу Америка, разбират колко са сбъркали. Никога не е добра идея да залагаш срещу Америка“, категоричен бе Байдън.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments