-1.8 C
София
понеделник, януари 30, 2023
НачалоНа фокусБайдън приема Макрон в Белия дом

Байдън приема Макрон в Белия дом

Американският президент Джо Байдън приема днес в Белия дом френския си колега Еманюел Макрон. Вероятни теми в  разговорите са войната в Украйна, възходът на Китай, конфликтът в Близкия изток, а също и икономически въпроси. Очаква се и съвместна пресконференция.

В навечерието на срещата – остър тон от Макрон, който заяви, че американските субсидии за определени индустрии са „суперагресивни“ спрямо френските бизнеси.

Макрон говори пред американски законодатели и бизнес лидери. Думите му бяха за една от ключовите политики на Байдън, която подкрепя американски бизнеси като налива милиарди долари в природосъобразни индустрии. За Европейския съюз политиката под името Закон за намаляване на инфлацията е заплаха за тяхната зелена индустрия.

Макрон обаче подчерта, че американско-френските отношения остават солидни.

Въпреки критичния коментар от Белия дом настояват, че визитата е за „топлите отношения“ между двамата президенти.

Конкретно на забележката, че Законът на намаляване на инфлацията пречи на европейските бизнеси пресекретарят Карин Жан-Пиер каза, че успехите на САЩ в сектора за чиста енергия ще помогнат и на европейците.

Това е първата официална държавна визита във Вашингтон на чуждестранен лидер откакто Байдън стана президент преди около 2 години.

Темата за Украйна, според официални лица, цитирани от „Вашингтон пост“, ще е централна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments