-0.3 C
София
събота, януари 28, 2023
НачалоНа фокусБайдън призова световната подкрепа за Украйна да продължи през 2023 г.

Байдън призова световната подкрепа за Украйна да продължи през 2023 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г., предаде Ройтерс.

„С приближаването ни към Новата година е важно американците – а и светът – да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.“, заяви Байдън на пресконференция със Зеленски.

Той каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Байдън заяви, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда долара, включително системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Зеленски каза, че американското обещание за предоставяне на системата „Пейтриът“ е важна стъпка към създаване на ефективен въздушен щит.

„Това е единственият начин, по който можем да лишим терористичната държава от нейния основен инструмент за терор – възможността да поразява нашите градове, нашата енергетика“, заяви той на пресконференцията в Белия дом.

„Ние обсъждаме санкции и правен натиск спрямо терористичната страна Русия“, каза Зеленски.

По думите му „справедлив мир“ с руснаците означава да не се правят компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън каза, че САЩ споделят същото виждане за „свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна“.

Той заяви, че Зеленски е готов да се стреми към „справедлив мир“, но руският президент Владимир Путин не показва признаци да иска да спре конфликта. Според Байдън Путин няма намерение да спре „тази жестока война“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments