13.9 C
София
събота, април 1, 2023
НачалоНа фокусБайдън: САЩ и съюзниците "пазят гърба на Украйна"

Байдън: САЩ и съюзниците „пазят гърба на Украйна“

Американският президент Джо Байдън, който днес се върна в полския замък, където говори малко след руското нахлуване в Украйна миналата година, заяви, че войната е затвърдила решимостта на Запада да защитава демокрацията по света, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън предупреди, че „предстоят тежки и горчиви дни“, но обеща, че САЩ и техните съюзници ще „пазят гърба на Украйна“, докато войната навлиза във втората си година.

„Демокрациите по света ще пазят свободата днес, утре и завинаги“, каза американският президент в историческия Кралски замък във Варшава пред ликуваща публика от поляци и украински бежанци.

Байдън произнесе речта си ден след неговото дръзко, необявено пътуване до Киев, където се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

„Киев е силен“, каза Байдън. „Киев е горд“, добави той.

Преди речта си Байдън се срещна с полския президент Анджей Дуда, който започна поредица от консултации със съюзниците, за да се подготви за един още по-усложнен етап на руската инвазия.

„Трябва да имаме сигурност в Европа“, каза Байдън в президентския дворец във Варшава. „Това е толкова основно, толкова просто, толкова логично“, каза той.

Президентът на САЩ определи НАТО като „може би най-последователния съюз в историята“ и заяви, че той е „по-силен откогато и да било“ въпреки надеждите на руския президент Владимир Путин, че той ще се разпадне заради войната в Украйна.

По-рано днес Путин обяви, че Москва ще преустанови временно участието си в последния останал в сила договор за контрол на ядрените оръжия със САЩ.

Така нареченият договор „Нов СТАРТ“ ограничава броя на ядрените бойни глави с голям обсег, които те могат да разполагат, и ограничава използването на ракети, способни да носят ядрени оръжия.

Байдън критикуваше Путин в цялата си реч, но не спомена за преустановяване действието на „Нов СТАРТ“.

При срещата си с Байдън полският президент Анджей Дуда похвали необявеното посещение на американския президент в Киев като „зрелищно“ и каза, че то е „вдигнало морала на защитниците на Украйна“.

Дуда каза, че посещението е „знак, че свободният свят и неговият най-важен лидер, президентът на САЩ, продължава да го подкрепя“.

Утре Байдън планира да се срещне отново с Дуда заедно с други лидери от така наречената Букурещка деветка, в която участват 9 страни членки на източния фланг на НАТО.

Конфликтът в Украйна, най-голямата война в Европа след Втората световна война, вече причини смъртта на десетки хиляди хора, опустоши инфраструктурата на Украйна и нанесе щети на световната икономика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments