6.4 C
София
вторник, декември 6, 2022
НачалоНа фокусБайдън форсира освобождаването на петрол от стратегическия резерв на САЩ

Байдън форсира освобождаването на петрол от стратегическия резерв на САЩ

Администрацията на Байдън планира да продава нефт от Стратегическия петролен резерв в опит да намали цените на горивата преди предстоящите избори за Конгрес следващия месец. Това заявиха късно вчера три източника, запознати с въпроса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Продажбата ще пусне на пазара останалите 14 милиона барела от предварително обявеното от Байдън и най-голямото досега освобождаване от резерва в общ размер от 180 милиона барела, което започна през май.

Администрацията също така е разговаряла с петролните компании за продажба на допълнителни 26 милиона барела, от сделка, разрешена от Конгреса, за финансовата 2023 г., която започна на 1 октомври, каза четвърти източник на агенцията.

Министерството на енергетиката също така се очаква да представи допълнителни подробности относно евентуалното обратно изкупуване на петрола, което отразява желанието на Белия дом да се бори както с нарастващите цени на помпите, така и същевременно с подкрепата на местните проучвания и добив..

Покачващите се цени на бензина на дребно спомогнаха за повишаване на инфлацията до най-високото ниво от десетилетия, което представлява риск за Байдън и неговите съпартийци от Демократическата партия преди междинните избори на 8 ноември, на които те се стремят да запазят контрола над Конгреса.

Миналата седмица Байдън каза, че цените на бензина са твърде високи и че той ще има какво да каже повече за намаляване на разходите тази седмица. Дейвид Търк, неговият заместник-секретар по енергетиката, също каза миналата седмица, че администрацията може да използва Стратегическия петролен резерв или през следващите седмици и месеци, ако е необходимо, за да стабилизира петрола.

Администрацията е говорила с енергийни компании за обратно изкупуване на петрол до 2025 г., за да попълни стратегическия си резрв, казаха още източниците.

Министерството на енергетиката все още има около 14 милиона барела петрол от резерва.

Освен това администрацията е упълномощена със закон от Конгреса да продаде още 26 милиона барела петрол от Стратегическия резерв през финансовата 2023 г., която започна на 1 октомври, като продажбата вероятно ще се случи скоро, каза един от източниците.

Средните цени на бензина в САЩ достигнаха около 3,89 долара за вчера в понеделник, което е с около 20 цента повече отпреди месец и с 56 цента повече от миналата година по това време, според организацията AAA.

Цените на бензина достигнаха рекордна средна стойност над 5,00 долара през юни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments