20.8 C
София
вторник, юни 6, 2023
НачалоНа фокусБайдън ще обяви нова военна помощ за Украйна за $375 млн.

Байдън ще обяви нова военна помощ за Украйна за $375 млн.

Срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима продължава втори ден. Във фокуса са помощта за Украйна в защитата ѝ от руската агресия, сътрудничеството с международни партньори, контрола върху ядрените оръжия, икономическата устойчивост и сигурност,  енергетиката, климатът и околната среда, здравеопазването .

Вчера лидерите се договориха за затягане на санкциите срещу Русия и допълнителна финансова подкрепа за Украйна.

Американският президент Джо Байдън ще обяви в Хирошима нов пакет военна помощ за Киев на стойност 375 млн. долара, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на американски представител. Вашингтон ще подкрепи предоставянето на изтребители, включително Ф-16.

Според американски и украински източници, помощта ще включва артилерийски снаряди, бронирани превозни средства и противотанкови оръжия.

По-рано Джо Байдън заяви, че ще подкрепи обучение на украински пилоти на Ф-16, което се приема като знак, че ще бъде дадено съгласие и за прехвърляне на този вид изтребители към Украйна.

До момента никоя страна не е поела ангажимент да достави самолетите, за които се говори, на Украйна, но държави, като Дания, Белгия и Холандия, при които този модел отдавна е на въоръжение, са заявили готовност за участие в програмата за обучение на пилотите.

Отбелязва се, че страните от НАТО преминават към по-новите изтребители Ф-35 и използват възможността да продадат старите си Ф-16 на трети страни, като Румъния например.

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да пристигне днес в Хирошима и да проведе двустранни срещи с лидери от Г-7. Той ще се присъедини към форума на Г-7 утре, като ще се включи в сесия, посветена на мира и сигурността.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments