Бахмут е във фокуса на руската инвазия

0

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките на изток, включително и около Бахмут, заяви във вечерното си видео обръщение президентът Володимир Зеленски. И двете страни описват ожесточени сражения около града, докато Русия засилва зимната кампания за превземането му.

Междувременно Русия каза, че не възразява зърнената сделка да бъде удължена с 60 дни.

Опустошеният миньорски град Бахмут се превърна във фокус на руската инвазия. Продължаващите месеци сражения за него се превърнаха в най-кръвопролитната битка в Европа след Втората световна война. През последните дни и двете страни съобщиха за стотици убити войници.

Русия твърди, че превземането на Бахмут би отворило път за превземането на цял Донецк, което е основна военна цел. Според Украйна, която не се отказва от защитата на града, изтощаването на руската армия сега ще помогне за контранастъплението ѝ по-късно.

В късното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви:

„На изток е много трудно, много болезнено. Трябва да унищожим военната мощ на врага и ще го направим. Белохоровка и Мариинка, Авдеевка и Бахмут, Въгледар и Камянка – и всички други места, където се решава нашето бъдеще. Където се борим за нашето бъдеще, бъдещето на всички украинци“.

Вчера Русия обяви, че е съгласна да бъде удължен срокът на действие на сделката за износ на украинско зърно през Черно море и след 18 март, но само за 60 дни. Споразумението, договорено между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, беше удължено със 120 дни през ноември. Сегашният му срок изтича в събота.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин заяви, че целта е Москва да види не само на думи, но и на дела да се изпълнява и споразумението за износа на руски храни и торове, което досега не носело резултати.

Украйна изрази негодувание заради отклоняването от оригиналното споразумение, но не отхвърли предложението. Киев обяви, че ще очаква становищата на посредниците ООН и Турция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук