Башар Асад обвини Ердоган за инициатор на конфликта в Нагорни Карабах

0

Сирийският президент Башар Асад заяви в интервю за РИА Новости, че турският лидер Реджеп Тайип Ердоган е основният инициатор за изостряне на конфликта в Нагорни Карабах.

„Той подкрепя терористите в Либия, той беше основният подбудител и инициатор на неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения,“ каза сирийският президент. Според него бойци от Сирия се прехвърлят в Нагорни Карабах и Дамаск и Турция използва терористи от различни страни в Сирия.

„Така че фактът, че тя използва същите методи в Нагорни Карабах, не изисква доказателства, много вероятно е, тъй като, както казах, Турция доведе до този проблем, тя започна този конфликт. И можем да кажем с увереност, че Турция използва терористи от Сирия и други страни в Нагорни Карабах“, заключи Асад. Според сирийския лидер, Ердоган започва войни, за да отклони вниманието на турците от вътрешни проблеми след скандалите с връзките му с бойците от „Ислямска държава“.

Припомняме, че конфликтът в Нагорни Карабах започна през февруари 1988 г., когато автономен регион Нагорни Карабах обяви отцепването си от Азербайджанската ССР. В резултат на въоръжената конфронтация през 1992-1994 г. Баку загуби контрол над региона и седем съседни области.

От 1992 г. продължават преговорите за мирно уреждане в рамките на Минската група на ОССЕ, оглавявана от Русия, САЩ и Франция. Азербайджан настоява за запазване на териториалната си цялост, докато Армения защитава интересите на непризнатата република.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук