22.9 C
София
понеделник, юни 5, 2023
НачалоУ насБез държавна подкрепа общините няма да могат да платят непосилните им сметки...

Без държавна подкрепа общините няма да могат да платят непосилните им сметки за ток

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините.

«Абсолютно належаща е спешна държавна подкрепа за решаване на кризата, в която общините изпадат с непосилните цени на тока. Точно преди година борсовата цена беше 104 лева за мегаватчас, днес е близо 580 лева. Заради огромния ръст вече е нерентабилно общините да купуват ток на свободния пазар. Между 2,5 и 3 пъти по-високи сметки за ток ще платят общините през януари. Проблемът касае всички общински структури, училища, детски градини и ясли, социални услуги, болници», отбеляза Даниел Панов. Той допълва още, че дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без компенсиращ механизъм от държавата.

«Още от октомври миналата година заедно с Националното сдружение на общините поставяме този въпрос пред изпълнителната власт. Въпросът остава отворен, продължаваме разговорите с Министерство на финансите. Общините трябва да получат възможност да плащат тока за собствени битови нужди по аналогия с битовите клиенти. Не може една социална услуга или детска градина да бъдат третирани като производствено предприятие», заяви председателят на сдружението на общините

Краткосрочните мерки за икономии във Велико Търново са следните: общинските сгради преминаха на един източник на отопление, 1500 улични лампи са с променено часово време на работа, предстои намаляване на мощността, за да не ги спираме. Изключено е художественото и архитектурното осветление на музейни обекти, църкви и обществени сгради.

„Няма обаче да оставим нито децата и социалните услуги на студено, а на този етап осветлението във Велико Търново и селата няма да бъде спирано нощем. Още тази година ще подменим 1600 лампи в големите квартали с LED-осветление, обсъжда се монтирането на възобновяеми енергийни източници на покривите на общинските сгради», подчерта градоначалникът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments