-1.8 C
София
вторник, януари 31, 2023
НачалоУ насБез отстъпка за литър гориво от януари

Без отстъпка за литър гориво от януари

Без отстъпка от 25 стотинки за литър гориво от януари догодина. Това се случи в Народното събрание днес при гласуването на удължаване на бюджета.

Вчера министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че отстъпка ще има и през 2023 година, без значение дали е бензин, газ или дизел. Днес, обаче, се оказа, че това няма да е така, защото при удължаване на бюджета депутатите отхвъриха именно текста, с който 25-те стотинки продължаваха и през януари. Така че равносметката е, че от 1 януари догодина ще плащаме горивата на редовните им цени, съобщи NOVA.

Кабинетът няма механизъм за директно подпомагане, обясни министърът на финансите Росица Велкова.

„Не се прие мярката да продължи с още 1 месец. Както знаете са постъпили от „Лукойл” 72 млн. авансова печалба. За да разработи мярката, Министерският съвет трябва най-малко 14 дни обсъждане. Очаквахме че в парламента ще бъде прието удължаването и за януари месец. Сега ще се наложи Националната агенция по приходите да запознае всички потребители, че от 1 януари 2023 г. няма да има 25 стотинки отстъпка при горивата. МС не може да възлага функции на Националната агенция по приходите. Те са разписани в закона и само Народното събрание може да възлага”, поясни още министър Велкова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments