16.8 C
София
четвъртък, юни 8, 2023
НачалоПо светаБеларус изпраща специалисти да възстановят електричеството в Чернобил

Беларус изпраща специалисти да възстановят електричеството в Чернобил

Беларус изпраща свои специалисти в АЕЦ Чернобил, съобщи информационната агенция на страната БелТа. Президентът Александър Лукашенко е разпоредил екип да замине незабавно за електроцентралата, за да възстанови електрозахранването й.

Агенцията отбелязва, че Чернобил се намира недалеч от границата с Беларус. В сряда бе съобщено, че е прекъснато електрозахранването на електроцентралата, мястото на най-тежката ядрена катастрофа в света през 1986 г., както и на нейните системи за сигурност.
Централата „е напълно изключена от електропреносната мрежа“, съобщи украинският енергиен оператор „Укренерго“ и добави, че заради военните операции „няма възможност за възстановяване на линиите“.
Във вторник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която е орган за наблюдение на ООН, заяви, че обектът вече не предава данни и изрази загриженост за персонала, работещ под руска охрана.
Украйна вече предупреди, че има опасност от изтичане на радиация от централата поради прекъсване на тока. Но ядреният надзорен орган заяви, че прекъсването няма да повлияе на безопасността.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments