15.3 C
София
събота, септември 30, 2023
НачалоПо светаБелга: Може да се наложи белгийските банки да се бръкнат по-надълбоко

Белга: Може да се наложи белгийските банки да се бръкнат по-надълбоко

Има вероятност белгийските банки да трябва да вложат почти 1,4 милиарда евро допълнително във фонда за гарантиране на депозитите за белгийските спестители, предаде за БТА белгийската агенция Белга. Това може стане в резултат на законопроект, предложен от министъра на финансите Винсент ван Петхем, който вестник „Де Тейд“ (De Tijd) успя да прочете.

В Европа спестяванията са защитени до 100 000 евро на човек в дадена банка. Ако една банка фалира, Гаранционният фонд за финансови услуги се активира, за да компенсира засегнатите спестители. Този фонд получава парите си от годишна вноска от банките.

Тъй като системата се нуждае от преразглеждане, Ван Петхем подготви законопроект. Най-фрапиращата промяна е целевата сума за защита на депозитите, наложена на сектора. Ван Петхем иска да повиши предварително договорения процент от 0,8 на сто до 1,8 на сто от защитените депозити. Ако законопроектът бъде приет, федералното правителство очаква банките да направят допълнителни вложения от 1,38 милиарда. Това е цел, която трябва да бъде постигната през юли 2024 г.

Конституционният съд вече се е произнесъл, че белгийският законодател може да отиде по-далеч от договореното в Европа.

Федерацията на белгийския финансов сектор „Фебелфин“ (Febelfin) не е доволна от проектозакона и е особено разочарована от предвидените 1,8 процента –  не само повече, отколкото иска ЕС, но и повече, отколкото е в съседните страни, се чу от „Фебелфин“. В Брюксел повечето партии, с изключение може би на либералите, не са против допълнителни гаранции от страна на банките.

RELATED ARTICLES

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments