17.8 C
София
четвъртък, октомври 6, 2022
НачалоНа фокусБелият дом: На срещата Байдън-Путин ще се обсъдят „значителни различия“

Белият дом: На срещата Байдън-Путин ще се обсъдят „значителни различия“

Президентите на САЩ и Турция Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат, за да обсъдят Сирия, Афганистан и други регионални въпроси през следващата седмица и също така ще разгледат „значителните различия“ между Вашингтон и Анкара, заяви американският съветник по националната сигурност, цитиран от Reuters. По време на брифинга в Белия дом Джейк Съливан каза, че Източното Средиземноморие, Сирия, Иран, както и ролята, която Турция в Афганистан, когато САЩ се изтеглят от страната, ще бъдат част от „обширната програма“.

В допълнение, срещата, която се планира да се проведе на 14 юни в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел, също ще включва преглед на връзките между страните и ще се занимае с намирането на начини за това как САЩ и Турция се справят с някои от техните „значителни различия в ценностите, правата на човека и други въпроси“, поясни Съливан. „Президентът Байдън познава много добре Ердоган, двамата са прекарали доста време заедно и мисля, че и двамата с нетърпение очакват възможността наистина да имат възможност за работа, за да прегледат цялата широта на връзката“, добави съветникът по национална сигурност на американския президент.

Анкара и Вашингтон се опитват да възстановят добрите си отношения, които бяха нарушени през последните години по няколко въпроса, включително покупката на руски системи за противовъздушна отбрана от Турция, което доведе до санкции на САЩ, политическите различия в Сирия, както и притесненията на Вашингтон за състоянието на правата на човека в Турция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments