4.2 C
София
четвъртък, март 30, 2023
НачалоНа фокусБерлин дава възможност на засегнатите от трусовете в Турция да отидат при...

Берлин дава възможност на засегнатите от трусовете в Турция да отидат при роднини в Германия

Хора в Турция, засегнати от земетресенията, ще имат възможността да остават временно при техни роднини в Германия, предаде ДПА.

Германските министри на вътрешните и външните работи обявиха планове, които ще позволят на турци, които имат роднини в Германия, да дойдат при тях за известно време. Десетки хиляди хора в Германия имат турски корени. Турците са най-голямата имигрантска група в Германия благодарение на политика за привличане на работна ръка през 50-те години на миналия век.

„В качеството ни на правителство на Германия ние искаме да помогнем, за да може семейства в Германия да приемат временно техни засегнати от труса роднини, ако те нямат покрив над главите си или се нуждаят от лечение“, заяви германският външен министър Аналена Бербок.

Създадена е специална група, която ще работи по въпроса. Целта е процесът по издаване на визи за тези хора да бъде колкото се може по-бърз.

„Това е оказване на помощ при една извънредна ситуация. Ние искаме да е възможно за турски или сирийски семейства да доведат роднините си от районите на бедствието тук, без да се сблъскват с бюрокрация“, заяви вътрешната министърка Нанси Фезер.

Визите, които тези хора ще получат, ще бъдат за три месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments