1.2 C
София
събота, февруари 4, 2023
НачалоЕвропейски хроникиБившата зам.-председателка на ЕП Ева Кайли ще остане в ареста

Бившата зам.-председателка на ЕП Ева Кайли ще остане в ареста

Ева Кайли, която бе отстранена от длъжността заместник-председател на Европейския парламент на фона на разследване за корупция, свързано с Катар, ще остане в ареста, предаде Ройтерс, като се позова на белгийската федерална прокуратура.

„В заповедта си от тази сутрин досъдебното производство потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Е.К. (Ева Кайли). Ако тя обжалва това решение в срок от 24 часа, ще може да се яви пред наказателен състав на апелативния съд в Брюксел в рамките на 15 дни“, се казва в изявлението.

Гръцката евродепутатка Ева Кайли беше обвинена в приемане на подкупи от Катар в един от най-големите корупционни скандали в Брюксел.

Скандалът, който е най-големият, разтърсил политиката на Европейския съюз от десетилетия, се базира на подозренията, че Катар и Мароко са подкупвали политици, парламентарни сътрудници и неправителствени организации, за да оказват влияние върху решенията на Европарламента.

Катар многократно заяви, че няма никакво участие в корупционния скандал в ЕС. Мароко се оплака от „съдебен тормоз“ след като разследването за даване на подкупи започна, припомня Ройтерс.

Същевременно адвокатите Кайли осъдиха условията, при които тя е задържана, като ги оприличиха на „изтезания“, информира БГНЕС.

Бившият заместник-председател на Европейския парламент е в ареста повече от месец, като белгийските прокурори отхвърлиха искането ѝ да бъде освободена с електронна гривна за проследяване.

Двамата адвокати на Кайли заявиха, че тя е била поставена в изолатор единствено по прищявка на белгийските прокурори, съобщи „Политико“.

Според адвокатите ѝ Кайли е била държана от 11 до 13 януари в изолатор, където не ѝ е било позволено да контактува с външния свят, включително с адвокатите си. По време на тази изолация тя е била държана в затворническа стая „на студено и ѝ е било отказано второ одеяло“, каза адвокатът ѝ Михалис Димитракопулос. Той добави, че светлината в килията ѝ е била постоянно включена, което ѝ е пречело да спи, и че не ѝ е било позволено да се къпе.

„Това е изтезание. Това е Средновековие“, каза той, четейки бележка пред препълнения пресцентър пред заседанието на съда в Брюксел.

В отговор говорител на федералния прокурор заяви: „Не съм чувал нищо за това нито в досието, нито в друг момент“.

Изслушването се провежда само два дни, след като друг заподозрян по делото – Антонио Панцери, бивш италиански евродепутат, който е в центъра на разследването, сключи сделка с белгийския прокурор за предоставяне на информация в замяна на по-лека присъда. Адвокатите на Кайли намекнаха, че тя е била държана под стража, докато прокурорите са преговаряли за това споразумение.

Запитан защо е държана в изолация, Андре Рисополус, базираният в Брюксел неин адвокат, отговори: „В момента защитата не разполага с друга информация, освен че съдебните власти са преценили, че това вероятно е добър начин да се избегне (намеса), докато г-н Панцери преговаря за собствената си процедура за покаяние.“

Той добави, че би сметнал за „шокиращо“, ако това е причината за поставянето ѝ в изолатор, тъй като тази процедура се използва рядко дори при „мафиотски престъпления“.

Запитан дали ще подаде жалба за нечовешко отношение, Рисополус отговори: „Преди да поема инициативата да подам жалба за унизително, нечовешко и неоправдано отношение, наистина искам да знам какво се е случило. Ние ще го разберем.“

„Тя отрича да носи наказателна отговорност за участие в престъпна организация и за активно пране на (пари)“, казва Рисополус.

През декември съдът отхвърли искането на адвоката на Кайли да бъде освободена от затвора с електронна гривна. По-рано през януари на Кайли беше разрешено да бъде посетена в затвора от почти 2-годишната си дъщеря.

Затворът Харен в северната част на Брюксел, в който е държана, е завършен едва през есента на 2022 г., като най-модерното съоръжение в Белгия, комплексът е обявен за „хуманен затвор“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments