17.6 C
София
неделя, октомври 2, 2022
НачалоУ насБивш вътрешен министър: В МВР влизат хора без морал

Бивш вътрешен министър: В МВР влизат хора без морал

Има области, в които могат да се направят много неща. Това, на първо място, е подборът на кадри – в системата влизат хора, които не отговарят на изискванията за тази система. Не говорим за физически показатели, а за морал.

Това каза Цветлин Йовчев, бивш министър на вътрешните работи за „Денят започва” по БНТ. Той коментира случая с катастрофата, която причини Георги Семерджиев на бул. „Черни връх“, при която загинаха две момичета, и покровителството, от което се е ползвал той от служители на МВР.

Йовчев смята, че служителите на МВР, които са създали отношения със Семерджиев и са му помагали, трябва да понесат отговорността си. Той също така сподели, че има съмнения за това дали Семерджиев е извършвал престъпна дейност, като добави, че множество от помагалите му служители не си дават сметка, че дребните „добрини” са помогнали да се стигне до катастрофата на бул. „Черни връх”.

„Ако са допуснати грешки в първите моменти на местопрестъплението, дължат се на недобра подготовка и неясни процедури на служителите, отколкото на някакъв чадър”, добави още той.

„Нашите служители в МВР – и това е дългогодишен проблем – те не са обучени как да действат в различни ситуации. Един служител, когато спре един автомобил за проверка, не знае къде да застане правилно, как да подходи към нарушителя. Оттам нататък, когато установи нарушение, на него системата му дава възможности той да лавира какво ще направи. Няма го ефективният контрол”, допълва Йончев.

Той също така сподели своите препоръки към начина, по който трябва да се подхожда в МВР по отношение на служителите там: „Първо – това е първоначалната проверка на служителите при приема им на работа, но това не е достатъчно само с психологическите изследвания и проверка в системите на МВР. Човекът трябва да се следи по време на работата му. Второ – работната среда; всяка система за интегритет почива на това, че работата на служителя в системата трябва да е ценност. Трето – да има ясни процедури кое е допустимо и кое – не. Контролът е на няколко нива, но особено от преките началници.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular

Recent Comments